Péče o moje vlasy v raném dětství by se dala charakterizovat jako : nedostatek produktů, nedostatek informací a přemíra sponeček, ve snaze vytvořit uhlazený look 😊
Dnes je situace opačná, mnoho maminek je hromadou produktů a informací zahlcena, často produkty různě kombinují a výsledky se stále nedostavují. Maminky často používají tipy na péči o vlásky typu 4 a vlasy spíš zatěžují, přitom větsina "mixed-race" vlasů je typ 3c , 3c/4a, 4a (rozptyl 3b-4a), 4b či c je spíš výjimka. U dětí platí méně je více, při správně zvoleném postupu a produktech ušetříte místo v koupelně.
Jak tedy na to?
1. Mytí : Dle typu a stavu vlasů použijeme low-poo šampon nebo cowash. U suchých delších vlásků lze používat převážně cowash a šampon třeba 1x za měsíc. U velmi suchých vlásků typu 4 bych před šamponováním zvolila pre-poo (na lehce navlhčené vlásky dát olejíček nebo masku, olejíček například arganový). Hloubkové čistění bych doporučila bez sulfátů a ne příliš často. Pokud jsou ale vlásky obalené nánosy silikonů, vosků nebo máte velmi tvrdou vodu, bude potřeba.
2. Výživa: Lze vyřešit cowashem, nebo při použití šamponu kondicionérem nebo maskou. Maska na vlasy, nejlépe pod igelit a pod čepici, působením tepla výživné látky lépe proniknou do vlasů. Pokud dítě má zkušenost s taháním vlasů při česání, většinou se k aplikaci masky nechá přemluvit.
3. Leave in kondicionér/detangler : Za klíčovou součást péče o afro vlásky považuji leave in kondicionér. Já sama se bez něj neobejdu už asi 20 let.
4. Česání: Cesta k vláskům bez nechtěných dredíků a uzlíků začíná už ve sprše, kdy vlasy s naneseným kondicionérem nebo cowashem rozpleteme prsty, tzv. finger detangling. Kondicionér poté vypláchnout, lehce vymačkat přebytečnou vodu (například do mikrovláknového ručníku, bavlněné pleny, trička) a vlasy rozdělit do sekcí – třeba do 4, můžete i do vícero, dle hustoty vlasů. Vlasy zamotané do drdůlku pomaleji schnou, nebude nutné přidávat tolik vody. Na každou sekci pak nanest leave in kondicionér a pročesat. Nejlépe to jde s pramenem přidržovaným v ruce, pročesávat od konce a postupně se přibližovat k hlavě. Čím užší pramen, tím lépe to půjde.
5. Uzamčení vlhkosti: Většině dětských vlásků bude stačit jen samotný leave in-kondicionér, ale můžeme použít i LOC/LCO metodu. Když už jsou vlasy rozčesané a nasycené leave inem, můžeme pridat par kapek oleje (například jojobový) a na to krém/máslo.
6. Ochrana vlasů v noci: Saténový/hedvábný šátek, povlak na polštář, čepice dělá divy.
7. Ochranné účesy: asi nejlepší zkušenost mám s twisty, sama jsem v nich strávila celou střední školu. Pro dítě je to praktické, lze udělat poměrně jednoduše doma a odpadá každodenní manipulace s vlásky a starost o definici.
Pište vaše dotazy, tipy, zkušenosti, klidně přidávejte fotky vlasů i produktů, věřím že něco vymyslíme :-)